Echipa de litigii specializate în domeniul fiscal a RTPR a obținut pentru un client, parte a unui grup cu sediul în Franța, activ în domeniul fabricării textilelor, cu peste 600 de angajați în România, anularea deciziei de impunere de obligații fiscale suplimentare în valoare de peste 1,5 milioane de lei.
Importanța succesului obținut poate fi analizat din două perspective complementare. Pe de-o parte, în ceea ce privește substanța fondului problemei de drept deduse judecății, s-a reușit anularea măsurii de ajustare a pierderii fiscale suferite de către client, inspecția fiscală considerând că aceasta se datorează transferului de profit prin utilizarea unor prețuri de transfer care nu respectă principiul lungimii brațului. Un astfel de demers a fost posibil prin realizarea unor studii de comparabilitate profesioniste, folosind resurse specializate atât din România, cât și din aria francofonă, demonstrând instanțelor de judecată faptul că respectiva pierdere are cauze obiective, generate de situația financiar-fiscală a mediului de afaceri din România. Este un lucru bine cunoscut că în ultimii ani declararea și reportarea pe ani succesivi a unor pierderi fiscale de către agenții economici reprezintă o atracție pentru inspecția fiscală, respectiv un criteriu determinant în analizele de risc care decid direcțiile pentru următoarele inspecții fiscale.
Pe de altă parte, din punct de vedere al duratei litigiului, având în vedere că între momentul depunerii cererii de chemare în judecată (octombrie 2019) și cel al obținerii unei hotărâri definitive (februarie 2021) au trecut aproape 17 luni, se poate considera o veste bună pentru agenții economici care contestă actele de control ale organelor de inspecție fiscală, în sensul unei cât mai mari apropieri de o normalitate mult dorită. Un pas mic pentru un agent economic, dar poate fi un pas mai mare pentru mediul de afaceri.
Alexandru Stănoiu, Counsel, coordonatorul echipei de litigii fiscale din cadrul RTPR, a declarat că „a fost un caz deosebit nu doar prin impactul său social – o fabrică de 600 de angajați din România depindea de rezultatul său, dar și prin faptul că soluția instanței ar putea reprezenta un semnal pentru organele de inspecție fiscală pentru a le ajusta abordarea cu privire la pierderile fiscale suferite de agenții economici cinstiți”.
Echipa de avocați din cadrul RTPR a fost formată din Alexandru Stănoiu, Counsel și Raluca Tudoroiu, Senior Associate.
Practica de litigii a RTPR se extinde în diverse domenii precum drept fiscal, dreptul concurenței, proprietate intelectuală, tehnologia informației, contencios administrativ, arbitraje naționale și internaționale.
RTPR este una dintre cele mai experimentate și apreciate firme de avocatură din România, recunoscută ca atare de Legal 500, Chambers și IFLR 1000 – cele mai reputate ghiduri juridice internaționale – care includ în mod constant RTPR pe primele poziții în clasamentele realizate pentru diferite arii de practică, printre care Drept bancar și finanțări, Corporate/M&A, Piețe de capital, Soluționarea disputelor, Dreptul Concurenței, Energie și resurse naturale, Real estate și Construcții, Dreptul Muncii și Dreptul Proprietății Intelectuale.