RTPR contribuie la dezvoltarea jurisprudenței comunitare prin clarificarea drepturilor investitorilor pe piața de capital

Casa de avocatură RTPR a obținut clarificarea termenului de consumator pentru investitorii neprofesioniști ai platformelor de tranzacționare cu instrumente financiare. La sesizarea instanței naționale într-un litigiu gestionat de către RTPR, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat o hotărâre ce clarifică criteriile de distincție dintre investitorul persoană fizică și cel cu titlu profesional. Instanța europeană a arătat că investitorul neprofesionist este asimilat consumatorului indiferent de volumul, valoarea și frecvența tranzacțiilor pe care le realizează, cât timp operează fără un titlu profesional – nu este atestat și nu furnizează consultanță sau servicii de investiții.

Până la acest precedent, instanțele puteau interpreta că activitatea investițională intensă ar califica persoanele fizice drept investitori profesioniști, cu consecințe semnificative asupra drepturilor pe care acestea le pot exercita. Concret, hotărârea deschide posibilitatea judecării eventualelor litigii în faţa instanțelor naționale din țara de domiciliu a investitorului, facilitând astfel accesul la justiție.

„Suntem foarte ȋncântaţi de faptul că instanţa comunitară a îmbrățișat interpretarea propusă de noi. Această hotărâre a CJUE creează un precedent judiciar care produce efecte în tot contenciosul în materie la nivel european. Ca urmare a deciziei în cauza ȋn care suntem implicaţi, drepturile investitorilor din Uniunea Europeană sunt clarificate și consolidate, ceea ce va contribui la transparentizarea și îmbunătățirea relației cu operatorii de platforme investiționale, stimulând apetența pentru tranzacționare în condiții sigure și predictibile”, a declarat Valentin Berea, Partener RTPR.

„Pentru RTPR, hotărârea reprezintă o confirmare a competențelor biroului nostru și a capacității de a contribui la dezvoltarea dreptului unional, printr-un precedent ce va deveni o referință în soluționarea spețelor similare de către alte instanțe ale Statelor Membre”, a adăugat Andrada Rusan, Associate în cadrul RTPR.

RTPR este una dintre cele mai experimentate și apreciate firme de avocatură din România, recunoscută ca atare de Legal 500, Chambers și IFLR 1000 – cele mai reputate ghiduri juridice internaționale – care includ în mod constant RTPR pe primele poziții în clasamentele realizate pentru diferite arii de practică: Corporate/M&A – în prima poziție în toate cele 3 clasamente, Banking & Finance – în prima poziție în Legal 500 pentru al nouălea an consecutiv, respectiv în IFLR1000 pentru al patrulea an consecutiv, Capital Markets – în prima poziție în IFLR1000 pentru al șaselea an consecutiv, de asemenea practicile de Dispute Resolution, Competition și Energy and Natural Resources sunt clasate în banda a doua în cea mai recentă ediție Legal 500.