Epidemia de Covid-19 a avut deja un impact asupra majorității business-urilor din jurisdicțiile afectate, iar societățile listate nu reprezintă o excepție. În vreme ce printre principalele priorități ale oricărei societăți se află în prezent protecția salariaților și adoptarea de strategii pentru depășirea acestor momente dificile, în privința societăților listate, obligațiile de raportare continuă trebuie, de asemenea, să rămână pe lista de priorități.
Cadrul legal. Potrivit Regulamentului privind Abuzul de Piață (MAR), emitenții de instrumente financiare (i.e., atât capital, cât și instrumente de îndatorare), listate atât pe piața reglementată (e.g., segmentul de piață principal operat de Bursa de Valori București) sau pe un sistem multilateral de tranzacționare (e.g., piața AeRO) au obligația de a dezvălui către piață informații privilegiate care îi privesc direct, într-un mod complet și prompt.
Din punct de vedere al legislației naționale, obligația este detaliată din perspectiva cerințelor de timp și a procedurii în Regulamentul nr. 5/2018 emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (Regulamentul 5, respectiv ASF), care prevede de asemenea o listă de exemple de informații care sunt considerate informații privilegiate, sub rezerva îndeplinirii testului privind informațiile privilegiate prevăzut de MAR.
Context. Însă ce modificări a determinat epidemia de Covid-19? Obligația de mai sus rămâne una care se încadrează în mersul obișnuit al activității emitenților și existența pandemiei (aproape) și-a pierdut caracterul de noutate pentru mediul de afaceri, însă impactul specific al consecințelor sale asupra emitenților trebuie analizat cu deosebită grijă în lumina MAR.
Timpul rămâne de esența obligațiilor emitenților de dezvăluire a informațiilor privilegiate. În vreme ce atât Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) cât și ASF au dat dovadă de flexibilitate în ultimele săptămâni în abordarea lor privitoare la diverse obligații ale actorilor principali de pe piețele de capital, cu privire la acest subiect ESMA a emis o recomandare menită să întărească angajamentul de transparență deja existent, afirmând că „Emitenții ar trebui să dezvăluie cât de repede posibil orice informații relevante semnificative privitoare la impactul COVID-19 asupra fundamentelor, perspectivelor sau situației lor financiare […]”.
Prin urmare, desi este de așteptat ca epidemia să aducă cu sine o serie de provocări în procesul intern de analiză al emitenților privitor la dezvăluirea informațiilor privilegiate, conformarea cu cerința de a dezvălui asemenea informații de îndată ce acest lucru este posibil și în orice caz în termen de 24 de ore de la producerea evenimentului sau de la momentul la care emitenții iau cunoștință de acesta își menține importanța.
Ce ar putea reprezenta informație privilegiată în contextul actual? Misiunea emitenților de a determina dacă o anumită informație reprezintă informație privilegiată, în special dacă aceasta are caracter precis și măsura în care, dacă ar fi făcută publică, ar putea influența semnificativ prețul acțiunilor și/ sau obligațiunilor emitentului (sau al altor instrumente financiare) este posibil să se dovedească a fi mai dificilă decât de obicei, având în vedere ritmul rapid al evoluției epidemiei și incertitudinea și volatilitatea ridicată pe care le-a cauzat deja.
Orice analiză trebuie realizată ținând cont de faptul că testul prevăzut de MAR se aplică prin raportare la un investitor rezonabil. Prin urmare, informația ar fi considerată a avea un efect semnificativ asupra prețului valorilor mobiliare dacă este probabil că un investitor rezonabil ar utiliza respectiva informație în fundamentarea deciziei sale de investiție. Acest aspect justifică (și poate chiar face necesară) o abordare prudentă în defavoarea unei abordări relaxate când este pusă în discuție devăzluirea informațiilor privilegiate.
Lista de exemple prevăzute de Regulamentul 5, menționată mai sus, cuprinde atât circumstanțe de fapt cu efect semnificativ asupra activității emitenților, cât și acțiuni de natură operațională întreprinse în efortul de a depăși această perioadă care ar putea să ne capteze atenția în contextul Covid-19, dintre care menționăm:
- Infrastructura contractuală –reducerea valorii contractuale sau încetarea înainte de scadenţă a relaţiilor contractuale cu acelaşi contractant, care au generat sau care urmau să genereze, individual sau cumulat, cel puţin 10% din cifra de afaceri netă sau venitul total, aferente ultimei situaţii financiare anuale;
- Închiderea activității – declanşarea unei proceduri de încetare sau de reluare a întregii activități sau a unei părţi substanţiale a acesteia, precum și încetarea sau reluarea efectivă a respectivei activități;
- Eforturi de reorientare – realizarea unui produs, oferirea unor servicii noi sau implicarea într-un nou proces de dezvoltare ce afectează semnificativ resursele emitenților;
- Schimbări ale pieței – situații legate de produse sau producție care ar putea cauza daune semnificative, produse de emitenți sau care ar putea afecta emitenții;
- Privirea îndreptată spre viitor – intrarea în sau retragerea dintr-o activitate principală sau implementarea unor schimbări semnificative în politica de investiție a emitenților.
Din perspectiva potențialelor consecințe pe termen mai degrabă mediu și lung ale epidemiei de Covid-19, incapacitatea emitenților de a își îndeplini obligațiile de plată față de deținătorii obligațiunilor emise de aceștia și restructurări și reorganizări cu efect semnificativ asupra activelor, datoriilor, capitalurilor proprii, poziției financiare și profiturilor și pierderilor emitenților se află, de asemenea, pe lista prevăzută de Regulamentul 5.
Desigur, cele de mai sus sunt doar exemple și reprezintă doar o parte dintre aspectele pe care orice emitent ar trebui să le analizeze, de la caz în caz, în abordarea sa complexă a procesului de dezvăluire a informațiilor privilegiate, ținând cont de faptul că efectul semnificativ asupra prețului instrumentelor sale financiare menționat mai sus este prin esența sa variabil și nu ar putea fi furnizate orientări generale cu privire la sumele sau procentele pe care le-ar presupune acest efect. Dezideratul business as usual pare a fi zilele acestea mai de actualitate decât oricând, iar din perspectiva conformării cu obligațiile de dezvăluire a informațiilor privilegiate, un echilibru atent stabilit între un flux eficient de comunicare internă și experiența consultanților ar putea reprezenta cheia.
*Această ePublicație este furnizată de Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA în scop exclusiv de informare și nu reprezintă asistență juridică sau o ofertă pentru acordarea de asistență juridică. Distribuirea acestui document nu dă naștere unei relații avocat-client. În cazul în care doriți să solicitați asistență juridică cu privire la oricare dintre aspectele analizate în acest document, vă rugăm să vă adresați persoanei obișnuite de contact în cadrul Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA la +40 31 405 7777.