Data Protection Newsletter

√     Noutăți:  recomandări privind încălcarea datelor și două seturi de CCS-uri
√     Website Evidence Collector – un instrument de conformare gratuit pentru site-uri web
√     Noul proiect al Regulamentului privind confidențialitatea electronică

1.    Noi recomandări emise de autoritățile europene competente

A.    Recomandări 01/2021 pentru exemple privind notificarea încălcării datelor

Comitetul European pentru Protecția Datelor (CEPD) a emis recomandări cu privire la exemple privind notificările de încălcare a datelor. Acestea își propun să introducă îndrumări de bună practică și să ajute operatorii de date să decidă cum să gestioneze încălcările de date. Recomandările se află în prezent în faza de consultare publică.

B.    CEPD și AEPD adoptă avize comune cu privire la noile CCS

La data de 15 ianuarie 2021, CEPD și Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD) au emis două avize comune cu privire la clauzele contractuale standard propuse (CCS) publicate de Comisia Europeană în noiembrie 2020. Avizele comune se referă la CCS aplicabile transferurilor internaționale și CCS aplicabile pentru relațiile dintre operatori și persoanele împuternicite de operatori în interiorul SEE. CCS sunt de asemenea aliniate la cerințele recente care decurg din Decizia Schrems II.

2.     Website Evidence Collector

CEPD a dezvoltat un instrument software open-source pentru inspecțiile automate ale site-urilor web în ceea ce privește confidențialitatea și protecția datelor personale. Software-ul este disponibil pentru descărcare pe platforma Comisiei Europene Joinup și pe platforma de dezvoltare software cunoscută la nivel mondial, GitHub. Instrumentul colectează dovezi ale prelucrării datelor cu caracter personal, precum cookie-uri sau solicitări către terți, pentru a permite operatorilor și utilizatorilor finali să înțeleagă mai bine ce informații sunt transferate și stocate în timpul vizitei lor pe site.

3.    Noul proiect al Regulamentului privind confidențialitatea electronică

La data de 5 ianuarie 2021, Consiliul Uniunii Europene a lansat o nouă propunere de Regulament privind confidențialitatea electronică, care este menită să înlocuiască Directiva privind confidențialitatea electronică. Regulamentul urmărește să protejeze confidențialitatea utilizatorilor finali, confidențialitatea comunicărilor lor și integritatea dispozitivelor acestora. Aceste cerințe și limitări se vor aplica uniform în toate statele membre ale UE.

 

*Această ePublicație este furnizată de Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA în scop exclusiv de informare și nu reprezintă asistență juridică sau o ofertă pentru acordarea de asistență juridică. Distribuirea acestui document nu dă naștere unei relații avocat-client. În cazul în care doriți să solicitați asistență juridică cu privire la oricare dintre aspectele analizate în acest document, vă rugăm să vă adresați persoanei obișnuite de contact în cadrul Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA la +40 31 405 7777.