Episodul 4: Documentele tranzacționale – Ce se întâmplă cu condițiile suspensive? Va exista un impact asupra obligațiilor aplicabile în perioada dintre semnarea și finalizarea tranzacției?
Certitudinea tranzacției a reprezentat dintotdeauna un aspect foarte important în orice tranzacție de M&A. În această perioadă în care lucrurile se pot schimba semnificativ de la o zi la alta, iar ceea ce reprezintă o mare oportunitate de business astăzi poate deveni o pierdere uriașă mâine, acest subiect va deveni, cu siguranță, unul dintre cele mai negociate puncte în majoritatea tranzacțiilor de M&A.
Condițiile suspensive (CP-uri). Printre condițiile suspensive care ne-am aștepta să fie negociate în marea majoritate a tranzacțiilor de M&A din lunile următoare este clauza privind schimbările adverse semnificative (clauza MAC). Având în vedere implicațiile sale extinse, vom aborda acest subiect într-un episod separat. Cu privire la celelalte condiții suspensive, ne-am aștepta ca:
- CP-uri privind aprobările autorităților de reglementare – există un proverb românesc care spune: „Dacă-i musai, cu plăcere!”. În general, nu există vreun mod de a evita includerea CP-urilor privind aprobările autorităților de reglementare atunci când sunt îndeplinite cerințele legale relevante care fac aplicabilă condiția obținerii unei asemenea aprobări pentru a putea finaliza tranzacția. Cu toate acestea, ne așteptăm să asistăm la o creștere a atenției acordate de părți încă de la începutul tranzacției pregătirii dosarului pentru orice aprobare necesară din partea autorităților de reglementare și chiar la depunerea unui asemenea dosar anterior semnării tranzacției (atunci când este posibil) pentru a limita pe cât de mult posibil orice întârzieri în finalizarea tranzacției;
- CP-uri de tipul „acțiuni de remediere” – în piața locală de M&A, cumpărătorii insistă destul de des pentru reflectarea drept CP-uri a acțiunilor de remediere ce trebuie întreprinse pentru soluționarea problemelor identificate în exercițiile de due diligence. Ne-am aștepta ca o asemenea practică să se schimbe, iar vânzătorii să accepte drept CP-uri doar soluționarea problemelor cu adevărat semnificative;
- CP-uri privind finanțarea – CP-urile privind finanțarea nu erau, de regulă, acceptate de către vânzători. Cu toate acestea, în mediul actual, asigurarea unei finanțări ferme din partea băncilor s-ar putea dovedi extrem de dificilă, în special dacă contractul de vânzare a participației este prietenos cu vânzătorul și nu prevede alte moduri de a ieși din tranzacție, astfel că ar putea exista așteptări în sensul că CP-urile privind finanțarea vor deveni mai comune (chiar dacă, probabil, vor rămâne excepții).
Obligații aplicabile în perioada dintre semnare și finalizarea tranzacției. Scopul obligațiilor aplicabile în perioada dintre semnare și finalizarea tranzacției este să asigure păstrarea substanței businessului cumpărat în această perioadă. În majoritatea tranzacțiilor de M&A locale, vânzătorii erau dispuși să ofere confort sporit cumpărătorilor prin agrearea unei liste extensive a obligațiilor aplicabile în perioada menționată, cu două limitări: (i) asigurarea conformării cu legile privind concurența și evitarea riscurilor privind „gun jumping” și (ii) asigurarea faptului că societatea nu va fi împiedicată în a își desfășura activitatea potrivit cursului obișnuit al acesteia. În mediul de business actual, nevoia ca managementul să fie apt să ia decizii semnificative (uneori cu caracter extraordinar) în termen foarte scurt s-ar putea dovedi crucială în diverse cazuri. Prin urmare, ar putea exista așteptări ca lista de obligații aplicabile în perioada dintre semnare și finalizarea tranzacției să fie restrânsă și, în acele cazuri în care o derogare generală pentru acțiuni întreprinse pentru a gestiona impactul răspândirii Covid-19 nu va fi acceptată, cel puțin termenul în care cumpărătorii trebuie să „aprobe” orice deviere de la lista agreată de obligații va fi, probabil, redus semnificativ.
Cu toate acestea, cum rămâne cu clauzele privind schimbările adverse semnificative (clauzele MAC)? Și, de asemenea, există orice figuri juridice specifice dreptului românesc care să înlocuiască clauzele MAC? Vom aborda aceste aspecte în episodul nostru următor. Rămâneți aproape.
*Această ePublicație este furnizată de Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA în scop exclusiv de informare și nu reprezintă asistență juridică sau o ofertă pentru acordarea de asistență juridică. Distribuirea acestui document nu dă naștere unei relații avocat-client. În cazul în care doriți să solicitați asistență juridică cu privire la oricare dintre aspectele analizate în acest document, vă rugăm să vă adresați persoanei obișnuite de contact în cadrul Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA la +40 31 405 7777.