Ulterior intrării în vigoare a Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României (Decretul), Ordonanța de Urgență nr. 28 din 18 martie 2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (OUG) a adus o serie de amendamente Codului penal, menite să prevină răspândirea infecției cu COVID-19.
În continuare vom analiza răspunderea penală a companiilor pentru infracțiunile reglementate de OUG, cât și alte sancțiuni contravenționale ce ar putea fi aplicabile date fiind circumstanțele actuale.
Răspunderea penală. Care sunt principalele modificări aduse Codului Penal? Cea mai importantă schimbare reglementată de OUG este implementarea unor limite mai mari de pedeapsă pentru (a) falsul în declarații și (b) zădărnicirea combaterii bolilor. Suplimentar, au fost adăugate o serie de circumstanțe agravante: (i) falsul în declarații cu scopul de a ascunde riscul de infectare, (ii) omisiunea de a declara informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată și (iii) zădărnicirea combaterii bolilor ce are ca rezultat decesul sau vătămarea corporală a uneia/ mai multor persoane.
Cine poate fi tras la răspundere pentru săvârșirea acestor infracțiuni?
În timp ce majoritatea prevederilor sunt destinate să se aplice persoanelor fizice, considerăm că zădărnicirea combaterii bolilor poate atrage și răspunderea penală a persoanei juridice. Articolul 352 alin. (2) din Codul penal sancționează nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli
Obligația persoanei juridice de a aplica toate măsurile necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii bolilor contagioase este reglementată cu titlu general de articolul 39 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Această lege nu este aplicabilă doar pe perioada stării de urgență, ci oricând există suspiciunea că o boală contagioasă ar putea fi răspândită.
Care sunt sancțiunile aplicabile?
Principala sancțiune pentru companii este amenda penală, stabilită de instanță conform următoarelor reguli:
amenda = cuantum zi-amendă × număr de zile
minimul/ maximul numărului de zile – 120/ 240 (deoarece pedeapsa prevăzută de Codul penal este închisoarea de maxim 5 ani)
minimul/ maximul zilei-amendă – 100 RON/ 5.000 RON
Pedepsele complementare ce pot fi aplicate companiilor sunt:
- dizolvarea;
- suspendarea activității pe o perioadă cuprinsă între 3 luni și 3 ani;
- închiderea unor puncte de lucru pentru o perioadă cuprinsă între 3 luni și 3 ani;
- interzicerea participării la procedurile de achiziție publică pentru o perioadă cuprinsă între 1 an și 3 ani;
- plasarea sub supraveghere judiciară; sau
- publicarea hotărârii de condamnare.
Contravenții și sancțiuni
a. Nerespectarea măsurilor impuse prin Ordonanța Militară nr. 2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19
- Prevederi legale: Următoarele activități sunt suspendate temporar: cabinete de medicină dentară, comercializarea cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale unde își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici (cu anumite excepții).
- Sancțiuni: Amenda cuprinsă între 1.000 de RON și 7.000 de RON. De asemenea, nu putem exclude aplicarea altor sancțiuni administrative complementare, inclusiv confiscarea veniturilor obținute din activități neautorizate.
b. Nerespectarea măsurilor impuse prin Legea nr. 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă
- Prevederi legale: Angajatorii au obligația să asigure securitatea și protecția sănătății angajaților Aceștia trebuie să asigure în mod gratuit materiale igienico-sanitare angajaților.
- Sancțiuni: Amenda cuprinsă între 3.000 de RON și 6.000 de RON. De asemenea, nu putem exclude aplicarea altor sancțiuni complementare administrative, inclusiv suspendarea activității.
*Această ePublicație este furnizată de Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA în scop exclusiv de informare și nu reprezintă asistență juridică sau o ofertă pentru acordarea de asistență juridică. Distribuirea acestui document nu dă naștere unei relații avocat-client. În cazul în care doriți să solicitați asistență juridică cu privire la oricare dintre aspectele analizate în acest document, vă rugăm să vă adresați persoanei obișnuite de contact în cadrul Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA la +40 31 405 7777.