Victorie definitivă la ICCJ pentru echipa de litigii fiscale a RTPR pentru Sumiriko AVS Romania: cheltuielile efectuate pentru cercetare dezvoltare intra-grup nu reprezintă redevențe pentru transfer de know how, ci prestări de servicii

În speță, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili a considerat că în situația existenței unui acord de cercetare dezvoltare încheiat la nivelul grupului, cheltuielile efectuate de membrii grupului reprezintă redevențe pentru transfer de know how și nu prestări de servicii. Or, atât Curtea de Apel Oradea cât și ÎCCJ au reținut pe baza pledoariei avocaților RTPR că Societatea – producătoare de piese și echipamente pentru industria automotive – a procedat corect în tratamentul fiscal al acestor cheltuieli.

Complexitatea reală a dosarului a rezultat însă din necesitatea de a clarifica natura juridică a unor noțiuni specifice altor ramuri de drept decât cel fiscal, precum know how-ul, în contextul relațiilor la nivelul unui grup multinațional.

Nu în ultimul rând, trebuie menționată prezența elementului transfrontalier, deoarece în speță au fost analizate operațiuni ce au avut loc în mai multe jurisdicții, și nu doar în România, cum ar fi Germania și Olanda.

Echipa de avocați din cadrul RTPR implicată în gestionarea proiectului a fost formată din Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Nedelcu) (Senior Associate)

Alexandru Stănoiu ne-a declarat: „Această victorie se înscrie într-o serie de succese importante a echipei de litigii fiscale din cadrul RTPR, care s-a ridicat la înălțimea așteptărilor clientului într-un caz de o deosebită complexitate chiar și pentru profesioniștii în fiscalitate, datorită interdisciplinarității. Este încă o dovadă a faptului că munca susținută, spiritul de echipă și dăruirea, îmbinate cu experiența și priceperea produc rezultate excelente atât pentru client, cât și o mare satisfacție pentru noi ca avocați.

Ana Popa ne-a declarat: „Suntem deosebit de încântați de soluția favorabilă obținută pentru clientul nostru în acest litigiu fiscal extrem de interesant, care a îmbinat atât aspecte specifice dreptului fiscal cât și aspecte din materia dreptului proprietății intelectuale, precum noțiunea de know-how și implicațiile unui transfer de know-how.

Practica de litigii a RTPR are o experiență vastă în diverse domenii precum drept fiscal, dreptul concurenței, proprietate intelectuală, tehnologia informației, contencios administrativ, arbitraje naționale și internaționale.

RTPR este una dintre cele mai experimentate și apreciate firme de avocatură din România, recunoscută ca atare de Legal 500, Chambers și IFLR 1000 – cele mai reputate ghiduri juridice internaționale – care includ în mod constant RTPR pe primele poziții în clasamentele realizate pentru diferite arii de practică, printre care Drept bancar și finanțări, Corporate/M&A, Piețe de capital, Soluționarea disputelor, Dreptul Concurenței, Energie și resurse naturale, Real estate și Construcții, Dreptul Muncii și Dreptul Proprietății Intelectuale.